Browse Category

Jepun

Sapporo – Kutchan

Hari ini aku ke Kutchan, bandar kecil di Selatan Sapporo.
Walaupun berpuasa, bukan halangan.
Lagipun, berjalan-jalan terapi..hehe

Tujuannya hanya satu, menikmat Shibazakura (Pink Moss) di sebuah taman persendirian iaitu Mishima-san’s Shibazakura ( 三島さんちの芝桜) yang terletak kira-kira 1km dari Stesyen Kereta Api Kutchan.
Boleh taip “shibazakura kutchan” untuk info-info yang orang lain tulis pasal tempat ni.
Ada lagi dua lagi spot kawasan shibazakura ni yang lebih luas giler iaitu di Takinoue dan Higashimokoto (terbesar di Jepun), kedua-duanya di utara Sapporo.

Dua-dua tempat aku dah pergi, tinggal yang Kutchan ni saja belum.

Tetapi aku naik Bas Chuo (Niseko Line) dari Terminal Bas Sapporo Mae (Platform 1) terus ke perhentian bas berdekatan Kutchan Jyujigai (倶知安十字街) ambil masa 2 jam setengah.

Harga tiket pergi balik JPY3,350 boleh beli dalam bas, jimat JPY350 daripada beli asing-asing.
Tiketnya comel bebenor, jangan lah terhilangkan.


Kalau naik tren kena tukar stesyen di Otaru, malaslah..baik ambil bas, tidur atau nikmati permandangan luar.
Yang bagusnya bas ni sediakan plug untuk caj henfon (soket warna putih dalam gambar).

Ni rasanya rumah pemilik taman.
Bila dia dah pencen, luangkan masa bercucuk tanam bunga-bungaan ini.
Setiap tahun makin meluas kawasan tanamannya.

Ha! Cantik kan? kan?

Patutnya nampak Gunung Yotei, adik beradik Gunung Fuji kat belakang tu, tapi diselimuti awan pula.
Tiada rezeki.

Parit pun cantik kan? Jernih airnya, datangnya dari mata air bukit yang mengalir.

Ada anjing palsu di situ.

Kecil saja bunganya.

Ini bunga canola, yang buat minyak sayuran tu..


Sampah jangan merata-rata, pandai buat sampah, pi bawak balik sendiri.

Waktu sesuai untuk melawat ialah minggu terakhir Mei dan minggu pertama Jun.
Alhamdulillah sempat datang, rasanya minggu depan gondol semua.
Yang ada ni pun dah mula kecut-kecut bunganya.

Kutchan ni pekan yang terkenal untuk ski musim sejuk sebenarnya.
Jadi, selain ke taman ini bolehlah luangkan masa ke kedai-kedai cenderamata berdekatan Stesyen Kutchan.

Jadual bas dan tren tak banyak dalam sehari.
Jadi kena betul-betul rancang jangan sampai terlepas bas/tren.

Aku bertolak dari Sapporo 8:30 pagi sampai Kutchan 11:00 pagi.
Jalan kaki dalam 20 minit berlenggang2 ke taman, tak rasa penat sebab suhu dingin sekitar 17 Celcius.
Bertolak pulang 14:00 sampai Sapporo 16:30.
Semoga bermanfaat.

Pautan berguna:
http://teikan.chuo-bus.co.jp
https://good-hokkaido.info/en/mishima-private-garden-kucchan/

Akhir sekali, pesanan hari raya untuk peminat2 di luar sana..haha
#HidupDiSapporo

Sapporo Lagi

Hari ini sudah hari ke-12 aku berada di Sapporo.

Jika 11 tahun lalu aku datang ke sini sebagai pelajar PhD, sekarang aku datang sebagai staf akademik Universiti Hokkaido selama 11 bulan.

Sesuatu yang tak dirancang.

Kali ini aku datang berseorangan.

Keluarga di Malaysia.

Masa terlalu singkat untuk anak-anak bersekolah di sini.

Hari-hari awal aku di sini terasa begitu asing.

Rutin harian jika pagi dan petang menghantar anak-anak ke sekolah.

Sekarang, seorang.

Tidur, makan, seorang.

Berjauhan ini ada hikmahnya.

Kita menilai apa yang telah kita lakukan.

Menghargai pasangan.

Teknologi kini merapatkan ikatan.

Facetime dan whatsapp video hampir setiap hari dengan keluarga.

Facebook, Instagram dan Whatsapp untuk ikatan bersama rakan taulan.

Kadang-kala terfikir adakah betul keputusan aku ke sini lagi.

Peluang datang tak dirancang, dilepas sayang, disahut ada yang perlu ditinggalkan.

Semoga perjalanan ini diberkati.

Aku mula menulis lagi sebagai catatan perjalanan.

Foto: Kebetulan datang musim sakura mekar.

#PensyarahMudaKadri #HidupDiSapporo

 

Tip Solat Ketika Melancong

Bersolat ketika melancong?
Pergi angkasa pun wajib bersolat ye..

Solat di taman berdekatan, Otaru Canal

Tapi macam mana nak wudu’?
Solat kat mana?

Saya mengkhususkan tulisan ini kepada melancong di negara Jepun.
Namun boleh diguna pakai untuk negara-negara non-muslim lain, cuma sedap sikit nak menulis kalau guna contoh khusus.

1️⃣Tip 1: Sentiasa bawa bahan-bahan berikut dalam beg sandang.
1- Waktu solat bercetak
2- Sejadah kecil/alas solat
3- Penyembur air kecil / botol air
4- Kompas kiblat/ Smartphone dgn app solat
5- Fabrik/Pakaian menutup aurat

Keep Reading

Percutian Keluarga Pandu Bebas Musim Panas Hokkaido, Jepun : Perbelanjaan Asas

☀️☀️☀️☀️

Saya kongsikan untuk panduan semua dan rujukan diri saya sendiri utk masa depan.

Mendarat tiba di Jepun 9 pagi 20/8/17 (Ahad)
Berlepas pulang dari Jepun 11 pagi 26/8/17 (Sabtu)

Keluarga 5 orang= 2 dewasa + 3 anak (9, 6 & 3 tahun)

Salah satu ladang bunga di Biei, kira-kira 130 km dari Sapporo.

**KOS ASAS**
A✈️Penerbangan: RM4,374.50
BPenginapan: RM1,293.00
CSewa Kereta + Hokkaido Expressway Pass: RM1,521.00 (JPY39,000)
DPermit Memandu Antarabangsa: RM165.00
EParkir Kereta @ Salak Tinggi Park & Ride: RM59.00
FKLIA Transit return @ Salak Tinggi: RM32.80
G Insurans Kembara: RM138.00
H Sewa Samurai WiFi: RM105.00

TOTAL: RM7,698.30

JPY100 = RM3.90 (tukaran semasa)

✈️A**PENERBANGAN**
Saya mula survey harga dari hujung 2016. Lepas diskus suami isteri, dan kena pula harga promosi, saya dapat Thai Airways, all-in, iaitu ada panel hiburan, sajian makanan dan bagasi 30kg setiap orang.
Jadi tak perlu risau anak bosan dalam pesawat sbb ada panel hiburan, atau lapar/haus sebab memang dia serve.

Keep Reading

Cara masak mee udon segera

Anak2 suka sangat udon.

Kalau makan kedai mahu dekat RM10 semangkuk, cenonet pula isinya.

Saya kongsikan cara masak udon segera. Segera ok. Bukan nak buat udon tu.

Bahan

1- udon kering

2- serbuk udon

3- air tulin Coway

Tu jer.. Haha.. Tapi mana nak dapat benda2 ni?

ini sahaja bahannya

Dua2 benda ni saya beli di Daiso Cheras Leisure Mall. Udon RM5.30, serbuk sup RM5.30. Tapi tak semua Daiso ada jual, contoh Daiso AEON Rawang xde pun bende ni. Selain Daiso ada juga jual di pasar raya AEON, tapi jenama lain. Pernah beli juga di Giant, tapi hapak..huhu. Cap Halal? Memang xde, iAllah dari ramuan yang tertulis untuk jenis yang dalam gambar kat atas ni xde benda2 meragukan dalam tu. Udon ni dari tepung gandum, sup dia dari ekstrak ikan.

Dalam satu paket udon ni ada 4 ikat mee so boleh buat 4 sajian.

Dalam satu paket serbuk sup dia ada 8 paket, boleh buat 8 sajian.

Untuk famili saya 2 gedabak & 3 kenit, memang cukup satu paket udon.. Kos semua baru RM10.60, jimat uolzzz. Kalau kat kedai mahu RM50

Air tulin boleh dapat dari mesin penapis air Coway. Air bersih, suci tanpa bau. Mana nak dapat? Message saya untuk order mesin Coway atau kontek Health Planner Coway yg gojes (Iela 017 20o 7114) Cia cia cia.. 

Cara sediakan udon

proses sediakan udon

1- Didihkan air

2-Rebus mee sehingga lembut, dalam 10 minit macam tu.

3-Tos mee, masukkan dalam air sejuk. Air sejuk k, bukan air suhu bilik. Tekan je mesin air Coway untuk dapat kan air sejuk 3 Celcius. Proses ini akan hilangkan kanji yang melekat-lekat pada mee. Mee akan kelihatan licin dan tulus gitew.

4- Tos mee, dah siap di makan. Di Jepun memang ada udon yang di makan panas atau sejuk. Kalau yang sejuk gaya makan dia celup2 dengan sup sejuk juga. Kalau yang panas, udonnya berenang dalam sup panas.

Cara sediakan sup udon
1- Koyakkan paket serbuk masukkan dalam mangkuk.

2- Bancuh dengan air panas. Tekan je mesin air Coway, terus dapat air panas 98 Celcius uolz. 

3- Adjust kepekatan sup yang dikehendaki. Dah siap supnya!

teruja dapat udon