Browse Category

Jepun

Tip Solat Ketika Melancong

Bersolat ketika melancong?
Pergi angkasa pun wajib bersolat ye..

Solat di taman berdekatan, Otaru Canal

Tapi macam mana nak wudu’?
Solat kat mana?

Saya mengkhususkan tulisan ini kepada melancong di negara Jepun.
Namun boleh diguna pakai untuk negara-negara non-muslim lain, cuma sedap sikit nak menulis kalau guna contoh khusus.

1️⃣Tip 1: Sentiasa bawa bahan-bahan berikut dalam beg sandang.
1- Waktu solat bercetak
2- Sejadah kecil/alas solat
3- Penyembur air kecil / botol air
4- Kompas kiblat/ Smartphone dgn app solat
5- Fabrik/Pakaian menutup aurat

Keep Reading

Percutian Keluarga Pandu Bebas Musim Panas Hokkaido, Jepun : Perbelanjaan Asas

☀️☀️☀️☀️

Saya kongsikan untuk panduan semua dan rujukan diri saya sendiri utk masa depan.

Mendarat tiba di Jepun 9 pagi 20/8/17 (Ahad)
Berlepas pulang dari Jepun 11 pagi 26/8/17 (Sabtu)

Keluarga 5 orang= 2 dewasa + 3 anak (9, 6 & 3 tahun)

Salah satu ladang bunga di Biei, kira-kira 130 km dari Sapporo.

**KOS ASAS**
A✈️Penerbangan: RM4,374.50
BPenginapan: RM1,293.00
CSewa Kereta + Hokkaido Expressway Pass: RM1,521.00 (JPY39,000)
DPermit Memandu Antarabangsa: RM165.00
EParkir Kereta @ Salak Tinggi Park & Ride: RM59.00
FKLIA Transit return @ Salak Tinggi: RM32.80
G Insurans Kembara: RM138.00
H Sewa Samurai WiFi: RM105.00

TOTAL: RM7,698.30

JPY100 = RM3.90 (tukaran semasa)

✈️A**PENERBANGAN**
Saya mula survey harga dari hujung 2016. Lepas diskus suami isteri, dan kena pula harga promosi, saya dapat Thai Airways, all-in, iaitu ada panel hiburan, sajian makanan dan bagasi 30kg setiap orang.
Jadi tak perlu risau anak bosan dalam pesawat sbb ada panel hiburan, atau lapar/haus sebab memang dia serve.

Keep Reading

Cara masak mee udon segera

Anak2 suka sangat udon.

Kalau makan kedai mahu dekat RM10 semangkuk, cenonet pula isinya.

Saya kongsikan cara masak udon segera. Segera ok. Bukan nak buat udon tu.

Bahan

1- udon kering

2- serbuk udon

3- air tulin Coway

Tu jer.. Haha.. Tapi mana nak dapat benda2 ni?

ini sahaja bahannya

Dua2 benda ni saya beli di Daiso Cheras Leisure Mall. Udon RM5.30, serbuk sup RM5.30. Tapi tak semua Daiso ada jual, contoh Daiso AEON Rawang xde pun bende ni. Selain Daiso ada juga jual di pasar raya AEON, tapi jenama lain. Pernah beli juga di Giant, tapi hapak..huhu. Cap Halal? Memang xde, iAllah dari ramuan yang tertulis untuk jenis yang dalam gambar kat atas ni xde benda2 meragukan dalam tu. Udon ni dari tepung gandum, sup dia dari ekstrak ikan.

Dalam satu paket udon ni ada 4 ikat mee so boleh buat 4 sajian.

Dalam satu paket serbuk sup dia ada 8 paket, boleh buat 8 sajian.

Untuk famili saya 2 gedabak & 3 kenit, memang cukup satu paket udon.. Kos semua baru RM10.60, jimat uolzzz. Kalau kat kedai mahu RM50

Air tulin boleh dapat dari mesin penapis air Coway. Air bersih, suci tanpa bau. Mana nak dapat? Message saya untuk order mesin Coway atau kontek Health Planner Coway yg gojes (Iela 017 20o 7114) Cia cia cia.. 

Cara sediakan udon

proses sediakan udon

1- Didihkan air

2-Rebus mee sehingga lembut, dalam 10 minit macam tu.

3-Tos mee, masukkan dalam air sejuk. Air sejuk k, bukan air suhu bilik. Tekan je mesin air Coway untuk dapat kan air sejuk 3 Celcius. Proses ini akan hilangkan kanji yang melekat-lekat pada mee. Mee akan kelihatan licin dan tulus gitew.

4- Tos mee, dah siap di makan. Di Jepun memang ada udon yang di makan panas atau sejuk. Kalau yang sejuk gaya makan dia celup2 dengan sup sejuk juga. Kalau yang panas, udonnya berenang dalam sup panas.

Cara sediakan sup udon
1- Koyakkan paket serbuk masukkan dalam mangkuk.

2- Bancuh dengan air panas. Tekan je mesin air Coway, terus dapat air panas 98 Celcius uolz. 

3- Adjust kepekatan sup yang dikehendaki. Dah siap supnya!

teruja dapat udon

Nak Cari Apa Apabila Ke Jepun

April ini genap 5 tahun saya meninggalkan Jepun setelah menamatkan pengajian PhD di Universiti Hokkaido pada April 2011.
Disember 2012 saya ke Nagoya untuk ujikaji mikrograviti.
Disember 2013 sekali lagi ke Nagoya untuk tujuan yang sama.
September 2015 membentang kertas kerja di Kyoto.

Kalau saya pergi Jepun, walau di mana lokasi sekali pun saya akan cari benda dan tempat berikut:

1- Setiap kali sampai Jepun saya akan cari onigiri ikura (telur salmon) dimakan bersama teh hijau botol.
Onigiri ini ialah nasi kepal, dibalut helaian rumpai laut dan diisi dengan lauk seperti tuna, udang, rumpai laut dan (^@^).
Jadi kena la hati-hati ye, jangan main sebat ja.
Biasanya dijual di kedai seperti 7-11, Family Mart, Lawson, Seicomart dan kedai seumpamanya yang dikenali sebagai ‘konbini’ di Jepun.
Harga biasanya kurang 200 yen.
Onigiri perasa lain mcm tuna mayonis biasanya harga 100 yen, sebab telur salmon ni mahal dia harga special.
Memang kesukaan ni. Slurrpp! Leleh…pecah dimulut telur salmon ni..woaha!

IMG_5836

IKURA ONIGIRI ARIMASUKA?” = ada onigiri okura x?

2- Kemudian saya suka pergi Kedai 100 yen.

Cop cop! 100 yen berapa ringgit?
Pada hari ini 100 yen = RM3.70
Dari pengalaman saya memerhatikan nilai yen ni selama sepuluh tahun yang lalu, kadar tukar adalah 100 yen bersamaan dalam julat RM3 hingga RM4.
Keep Reading

Persidangan / Seminar / Kursus di Jepun

Akhir-akhir ini saya kerap ditanya berkenaan prosedur ke Jepun untuk tujuan persidangan, seminar, kursus dan apa jua yang berkaitan latihan.

Untuk apa jua aktiviti termasuklah melancong atau melawat anak bagi rakyat Malaysia ke Jepun memerlukan visa.

Visa ini pula ada pelbagai jenis bergantung kepada tujuan anda.

Untuk tujuan perniagaan/ seminar/ persidangan dan setara boleh rujuk pautan berikut –> http://www.my.emb-japan.go.jp/English/visit.html#A

Syarat berubah dari masa ke sama, dulu lain sekarang lain, jadi usahlah samakan prosedur dulu dan sekarang.

Saya ada maklumat tambahan yang mungkin relevan tentang permohonan visa bagi tujuan di atas pada masa entri ditulis:
1)  Permohonan tidak memerlukan confirmed flight ticket. Cukup hanya menulis borang itinerary yang lengkap, dari mula anda mendarat hingga berlepas pulang. Jadi bolehlah mohon visa dahulu baru beli tiket.
2) Permohonan mengikut kawasan. Jika alamat kediaman anda di zon utara, permohonan ialah di konsulat Jepun Pulau Pinang. Permohonan anda mungkin ditolak sekiranya anda memohono di pejabat konsulat yang bukan dari zon anda.

Please check your nearest office. Application has to be submitted to the office which covers your current residential area
(Not a passport issued area)

Embassy of Japan in Malaysia (Kuala Lumpur)
Cover Area: Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan, Malacca, Pahang
Consulate-General of Japan (Penang)
Cover Area: Penang, Kedah, Perlis, Perak, Kelantan, Trengganu
Consular Office of Japan (Kota Kinabalu)
Cover Area: Sabah, Sarawak, Labuan
Consular Office of Japan (Johor Bahru)
Cover Area: Johor

 3) Wakil boleh memohon bagi pihak anda. Contohnya kawan, saudara mara atau ejen dengan syarat semua dokumen telah tersedia.
4) Visa siap dalam masa 3 hari, contoh hantar Isnin siap Rabu.
5) Bagi yang bekerja, sertakan surat pengesahan bekerja dari majikan.
6) Bagi menyokong financial statement, anda boleh buat gabungan salinan penyata ASB, TH atau sebarang saham, lalu disahkan oleh institusi yang mengeluarkan penyata tersebut. Sekurang-kurangnya jumlah RM10,000 mesti dibuktikan adalah dalam pegangan simpanan anda.
7) Dapatkan dan lampirkan surat pelawaan rasmi dari pihak atau penganjur di Jepun.
8) Ambil perhatian bahawa latihan atau kursus melebihi 90 hari memerlukan permohonan Certificate of Eligibility (COE) yang diuruskan oleh pihak penganjur. Namun terdapat juga jenis latihan/kursus yang memerlukan anda memohon COE menggantikan visa.
9) Apa jua kes anda, jika ada persoalan silalah berhubung kepada pejabat konsulat/kedutaan zon anda. insyaAllah mereka sedia membantu.

おたのしみ! 

Pautan berkaitan –> http://kadoridesuyo.blogspot.com/2011/01/prosedur-ke-jepun.html