Browse Category

jalan-jalan

Makanan Halal di Nara, Jepun

Minggu lalu saya menghadiri persidangan di Nara, Jepun.

Saya berkesempatan cuba beberapa hidangan berat yang halal, iAllah.

Saya susun ikut kesedapan.

Lokasi saya tandakan di peta berikut.

A) Kebab Turki

Web: https://www.halal-navi.com/restaurant/kebab-shop/dqm0woxulyxw5y21

Kali pertama saya datang pukul 6 ptg dah habis.
Hari ke-2, saya datang pukul 5 ptg tinggal sikit lagi, alhamdulillah sempat merasa.
Yang saya pegang ni kebab sandwich harga JPY500. Waktu dingin2 makan memang sedap.
Tapi sebenarnya di pasar malam Malaysia lagi sedap.

B) Renesa Asian Restaurant

Web: https://www.halal-navi.com/restaurant/renesa-asian-restaurant/8ly4j48ude3w06xq (English)
Lokasi: Di lorong berbumbung, beberapa langkah saja dari warung turki kebab A.

Restoran ini ada jual tomyam, mee goreng dan nasi goreng.
Harga sedikit mahal.
Saya cuba beriyani kambing.
Rasa macam nasi minyak orang kahwin.
Macam tak sepadan dengan harga JPY1,600, mahal sangat.
Sebab saya pernah rasa beriyani kambing yang lagi sedap di Sapporo harga bawah JPY1,000.

C) Nara Machi Jinniyah
Web: http://halalramen.jp (English & 日本語)
Lokasi: Nara Machi (agak jauh dari laluan utama Sanjo-dori)

Saya cuba Cold Tomato Ramen with Chicken, tapi saya minta yang panas.
Rasa lebih kurang macam mee rebus, ayam keras dan berbau.
Mungkin ayam sejuk beku.
Kalau sekadar merasa bolehlah, tapi saya tak ulang lagi rasanya akan datang.
Dengan harga JPY1,120 saya lebih suka beli dua kebab turki di atas.

D) Tendon Makino (TIADA PENGESAHAN HALAL YA)

Web: https://www.toridoll.com/shop/search/store?id=111016 (日本語)
Lokasi: Senang nak jumpa, sebab terletak antara Daiso & Mister Donut di laluan belakang Station Kintetsu Nara atau sederet dgn McD.

Walaupun tempura guna sayuran dan hidupan laut, kita kena pastikan sama ada minyak gorengan yang sama digunakan untuk ayam dan babi.
Banyak-banyak kedai yang saya sempat lalu, restoran ini sahaja yang tidak jual tempura daging (ayam/babi).
Saya tengok menu yang ditawarkan semuanya tempura ikan, sotong, sayuran, belut..yang bukan daging.
Dia goreng depan kita.
Harga pun berpatutan.
Saya pesan tendon seperti dalam gambar harga JPY1,200.
Tendon ni ialah nasi kosong yang ditimbuni tempura, jadi bawah timbunan tempura ada nasi sebenarnya lalu disiram kicap.
Berbaloi & kenyang! Cuma takde sambal la pula.

E) SASHIMI  (TIADA PENGESAHAN HALAL YA)

Anda boleh juga pergi ke mana-mana pasar raya untuk beli sashimi di bahagian makanan laut.
Boleh la makan dengan roti ke, atau nasi segera untuk sumber protein.

Nikmati Nara!

Sapporo – Kutchan

Hari ini aku ke Kutchan, bandar kecil di Selatan Sapporo.
Walaupun berpuasa, bukan halangan.
Lagipun, berjalan-jalan terapi..hehe

Tujuannya hanya satu, menikmat Shibazakura (Pink Moss) di sebuah taman persendirian iaitu Mishima-san’s Shibazakura ( 三島さんちの芝桜) yang terletak kira-kira 1km dari Stesyen Kereta Api Kutchan.
Boleh taip “shibazakura kutchan” untuk info-info yang orang lain tulis pasal tempat ni.
Ada lagi dua lagi spot kawasan shibazakura ni yang lebih luas giler iaitu di Takinoue dan Higashimokoto (terbesar di Jepun), kedua-duanya di utara Sapporo.

Dua-dua tempat aku dah pergi, tinggal yang Kutchan ni saja belum.

Tetapi aku naik Bas Chuo (Niseko Line) dari Terminal Bas Sapporo Mae (Platform 1) terus ke perhentian bas berdekatan Kutchan Jyujigai (倶知安十字街) ambil masa 2 jam setengah.

Harga tiket pergi balik JPY3,350 boleh beli dalam bas, jimat JPY350 daripada beli asing-asing.
Tiketnya comel bebenor, jangan lah terhilangkan.


Kalau naik tren kena tukar stesyen di Otaru, malaslah..baik ambil bas, tidur atau nikmati permandangan luar.
Yang bagusnya bas ni sediakan plug untuk caj henfon (soket warna putih dalam gambar).

Ni rasanya rumah pemilik taman.
Bila dia dah pencen, luangkan masa bercucuk tanam bunga-bungaan ini.
Setiap tahun makin meluas kawasan tanamannya.

Ha! Cantik kan? kan?

Patutnya nampak Gunung Yotei, adik beradik Gunung Fuji kat belakang tu, tapi diselimuti awan pula.
Tiada rezeki.

Parit pun cantik kan? Jernih airnya, datangnya dari mata air bukit yang mengalir.

Ada anjing palsu di situ.

Kecil saja bunganya.

Ini bunga canola, yang buat minyak sayuran tu..


Sampah jangan merata-rata, pandai buat sampah, pi bawak balik sendiri.

Waktu sesuai untuk melawat ialah minggu terakhir Mei dan minggu pertama Jun.
Alhamdulillah sempat datang, rasanya minggu depan gondol semua.
Yang ada ni pun dah mula kecut-kecut bunganya.

Kutchan ni pekan yang terkenal untuk ski musim sejuk sebenarnya.
Jadi, selain ke taman ini bolehlah luangkan masa ke kedai-kedai cenderamata berdekatan Stesyen Kutchan.

Jadual bas dan tren tak banyak dalam sehari.
Jadi kena betul-betul rancang jangan sampai terlepas bas/tren.

Aku bertolak dari Sapporo 8:30 pagi sampai Kutchan 11:00 pagi.
Jalan kaki dalam 20 minit berlenggang2 ke taman, tak rasa penat sebab suhu dingin sekitar 17 Celcius.
Bertolak pulang 14:00 sampai Sapporo 16:30.
Semoga bermanfaat.

Pautan berguna:
http://teikan.chuo-bus.co.jp
https://good-hokkaido.info/en/mishima-private-garden-kucchan/

Akhir sekali, pesanan hari raya untuk peminat2 di luar sana..haha
#HidupDiSapporo

Tip Solat Ketika Melancong

Bersolat ketika melancong?
Pergi angkasa pun wajib bersolat ye..

Solat di taman berdekatan, Otaru Canal

Tapi macam mana nak wudu’?
Solat kat mana?

Saya mengkhususkan tulisan ini kepada melancong di negara Jepun.
Namun boleh diguna pakai untuk negara-negara non-muslim lain, cuma sedap sikit nak menulis kalau guna contoh khusus.

1️⃣Tip 1: Sentiasa bawa bahan-bahan berikut dalam beg sandang.
1- Waktu solat bercetak
2- Sejadah kecil/alas solat
3- Penyembur air kecil / botol air
4- Kompas kiblat/ Smartphone dgn app solat
5- Fabrik/Pakaian menutup aurat

Keep Reading

Percutian Keluarga Pandu Bebas Musim Panas Hokkaido, Jepun : Perbelanjaan Asas

☀️☀️☀️☀️

Saya kongsikan untuk panduan semua dan rujukan diri saya sendiri utk masa depan.

Mendarat tiba di Jepun 9 pagi 20/8/17 (Ahad)
Berlepas pulang dari Jepun 11 pagi 26/8/17 (Sabtu)

Keluarga 5 orang= 2 dewasa + 3 anak (9, 6 & 3 tahun)

Salah satu ladang bunga di Biei, kira-kira 130 km dari Sapporo.

**KOS ASAS**
A✈️Penerbangan: RM4,374.50
BPenginapan: RM1,293.00
CSewa Kereta + Hokkaido Expressway Pass: RM1,521.00 (JPY39,000)
DPermit Memandu Antarabangsa: RM165.00
EParkir Kereta @ Salak Tinggi Park & Ride: RM59.00
FKLIA Transit return @ Salak Tinggi: RM32.80
G Insurans Kembara: RM138.00
H Sewa Samurai WiFi: RM105.00

TOTAL: RM7,698.30

JPY100 = RM3.90 (tukaran semasa)

✈️A**PENERBANGAN**
Saya mula survey harga dari hujung 2016. Lepas diskus suami isteri, dan kena pula harga promosi, saya dapat Thai Airways, all-in, iaitu ada panel hiburan, sajian makanan dan bagasi 30kg setiap orang.
Jadi tak perlu risau anak bosan dalam pesawat sbb ada panel hiburan, atau lapar/haus sebab memang dia serve.

Keep Reading

Paspot Malaysia

Hari ini ambil cuti uruskan paspot, lesen memandu dan permit memandu antarabangsa.
Orang nak berjalan kan…hehe..ke mana? rahsia…tunggu!!
Paspot masing-masing pun dah tamat.
Izumi pula belum ada paspot lagi, kira permohonan baru.

Pukul 8:30 pagi sampai ke Imigresen Kuala Kubu Bharu.
Inilah suasananya, tenang kan?
Pukul 10.30 dah siap boleh ambil.
Sementara menunggu itu saya sempat ke JPJ untuk perbaharui lesen memandu yang nak tamat bulan depan.

Dokumen untuk permohonan baharu, Izumi 3 tahun
1- MyKid asal dan salinan
2- MyKad ayah atau ibu asal dan salinan
3- Surat beranak anak asal dan salinan
4-Duit RM100
5- Kanak-kanak mesti hadir sekali diiringi ibu/bapa/penjaga sah

Gambar tak payah, sebab dia capture di kaunter terus.
Pastikan anak pakai baju gelap.
Izumi ni dipakaikan tudung hitam.
Tapi kalau anak jenis tak boleh duk diam untuk ambil gambar, boleh siap-siap bawa gambar yang diambil di studio, latar belakang putih ya..tak sama dengan dulu latar belakang biru.
Keep Reading