Browse Category

jalan-jalan

Tip Solat Ketika Melancong

Bersolat ketika melancong?
Pergi angkasa pun wajib bersolat ye..

Solat di taman berdekatan, Otaru Canal

Tapi macam mana nak wudu’?
Solat kat mana?

Saya mengkhususkan tulisan ini kepada melancong di negara Jepun.
Namun boleh diguna pakai untuk negara-negara non-muslim lain, cuma sedap sikit nak menulis kalau guna contoh khusus.

1️⃣Tip 1: Sentiasa bawa bahan-bahan berikut dalam beg sandang.
1- Waktu solat bercetak
2- Sejadah kecil/alas solat
3- Penyembur air kecil / botol air
4- Kompas kiblat/ Smartphone dgn app solat
5- Fabrik/Pakaian menutup aurat

Keep Reading

Percutian Keluarga Pandu Bebas Musim Panas Hokkaido, Jepun : Perbelanjaan Asas

☀️☀️☀️☀️

Saya kongsikan untuk panduan semua dan rujukan diri saya sendiri utk masa depan.

Mendarat tiba di Jepun 9 pagi 20/8/17 (Ahad)
Berlepas pulang dari Jepun 11 pagi 26/8/17 (Sabtu)

Keluarga 5 orang= 2 dewasa + 3 anak (9, 6 & 3 tahun)

Salah satu ladang bunga di Biei, kira-kira 130 km dari Sapporo.

**KOS ASAS**
A✈️Penerbangan: RM4,374.50
BPenginapan: RM1,293.00
CSewa Kereta + Hokkaido Expressway Pass: RM1,521.00 (JPY39,000)
DPermit Memandu Antarabangsa: RM165.00
EParkir Kereta @ Salak Tinggi Park & Ride: RM59.00
FKLIA Transit return @ Salak Tinggi: RM32.80
G Insurans Kembara: RM138.00
H Sewa Samurai WiFi: RM105.00

TOTAL: RM7,698.30

JPY100 = RM3.90 (tukaran semasa)

✈️A**PENERBANGAN**
Saya mula survey harga dari hujung 2016. Lepas diskus suami isteri, dan kena pula harga promosi, saya dapat Thai Airways, all-in, iaitu ada panel hiburan, sajian makanan dan bagasi 30kg setiap orang.
Jadi tak perlu risau anak bosan dalam pesawat sbb ada panel hiburan, atau lapar/haus sebab memang dia serve.

Keep Reading

Paspot Malaysia

Hari ini ambil cuti uruskan paspot, lesen memandu dan permit memandu antarabangsa.
Orang nak berjalan kan…hehe..ke mana? rahsia…tunggu!!
Paspot masing-masing pun dah tamat.
Izumi pula belum ada paspot lagi, kira permohonan baru.

Pukul 8:30 pagi sampai ke Imigresen Kuala Kubu Bharu.
Inilah suasananya, tenang kan?
Pukul 10.30 dah siap boleh ambil.
Sementara menunggu itu saya sempat ke JPJ untuk perbaharui lesen memandu yang nak tamat bulan depan.

Dokumen untuk permohonan baharu, Izumi 3 tahun
1- MyKid asal dan salinan
2- MyKad ayah atau ibu asal dan salinan
3- Surat beranak anak asal dan salinan
4-Duit RM100
5- Kanak-kanak mesti hadir sekali diiringi ibu/bapa/penjaga sah

Gambar tak payah, sebab dia capture di kaunter terus.
Pastikan anak pakai baju gelap.
Izumi ni dipakaikan tudung hitam.
Tapi kalau anak jenis tak boleh duk diam untuk ambil gambar, boleh siap-siap bawa gambar yang diambil di studio, latar belakang putih ya..tak sama dengan dulu latar belakang biru.
Keep Reading

Empangan Sungai Selangor – SPLASH Info Center

Sabtu lepas nak belikan Ummi basikal di Batang Kali.

Tiba2 rasa nak pergi tengok2 Empangan Sungai Selangor, 3 km dari Pekan Kuala Kubu Bharu arah ke Bukit Fraser.

pintu masuk ke info center
papan tanda ke info center boleh dilihat dari arah Bukit Fraser
 

Dalam kawasan berpagar ada SPLASH Info Center yang boleh dilawati.

Info center ini dijaga dengan baik.

Ada fasiliti tandas dan mesin vending minuman, kafe tiada.

hadapan info center
aras bawah info center
aras atas info center
Info center ini hanya ditutup pada hari Isnin sahaja.

waktu operasi info center
aras air separuh menara, kalau air banyak akan melimpah dalam lubang tu

Kolam Air Panas Hulu Tamu

Alhamdulillah dapat merasai Sabtu yang tenang tanpa tugasan outstation.

Hari ini ke Batang Kali, Selangor belikan anak-anak basikal.  Eleh, macam kat Tg Malim tak jual basikal. Ada, cumanya nak mamam Marry Brown sekali kat situ. Kekeke.

Berkunjung ke Kolam Air Panas Hulu Tamu.

Rasanya dah hampir setahun tak ke sini.

Paling terakhir kawasan dalam ubahsuai, tak cantik, mata air cenonet je keluar dengan sepah-sepahnya.

Tapi sekarang dah cantik! Best!

pemandangan damai
ada kawasan berbumbung untuk lepak-lepak

Asalnya datang nak celup-celup kaki, sekali ha kenit-kenit semua tada tahan sama itu air, terjun semua. Baju tukar dah la tak bawa, sudahnya masing-masing bogel lencun dalam kereta.

seronok betul budak-budak jumpa air
siap ada pancur air untuk bersihkan diri selepas berendam

Ada tiga bahagian panas airnya.

erkkkkkk.. angin kasi keluar

Lepas rendam pijak-pijak batu refleksologi memang terbaiklah.

Angin menderu-deru keluar badan. Sedawa erk erk.. Best2

Lain kali datang nak berendam terus dalam kolam panas tu.

punca air panas. jangan masukkan kaki dan rendam telur dalam ni ya

Kawasan terjaga, semoga berterusan terjaga.

Airnya bersih, lumut takde lagi sebab baru kot. Tapi janganlah minum takut unsur-unsur kimia yang kita tak tahu. Kalau air COWAY lain la cerita. Reverse osmosis, zero mikroorganisma selamat diminum. Siap dispenser panas, sejuk dan normal. Berminat? Meh klik sini 

Masa kami datang ada pengunjung celaka tinggalkan sampah makanan kat meja wakaf. Padahal lima langkah je dengan tong sampah. Banyak pula tu tong sampah, bukan nya takde. Memang celaka! Harap kita semua sama-sama jaga kebersihan tempat ini. 

Sudahlah masuk percuma, buat sampah pulak, bahlol!

parkir yang aman, kolamnya belakang parkir ini sahaja

Cuma parking berbayar RM1 sahaja.

Bagaimana nak ke sini?

kalau ke genting dari rawang atau kuala kubu memang nampak papan tanda ini

Terletak 6 km dari Bandar Baru Batang Kali arah ke Ulu Rening. 

kami terlepas simpang sebab papan tanda terselindung belakang iklan kolam pancing.
pak guard sini

Keseluruhannya tempat ini best sebab percuma dan bersih. Boleh mandi manda dan berendam. Lain kali datang kena siapkan baju persalinan. Tapi tak perasan ada bilik air atau tidak. Kena pertimbangkan kot-kot nak ak ak.

Sebelah kolam air ini ada kem rimba, tempat latihan mungkin boleh tumpang kalau emergency sangat.