Browse Category

info

Cara daftar Portal MyASNB

Yang ada akaun PNB tu, sudah daftar portal MyASNB?

 

Apa manfaatnya?

Tanpa hadir ke cawangan/ejen,

1- anda boleh periksa baki semasa.

2- mencetak penyata transaksi. (lepas ini tak guna buku dah)

3- membuat pelaburan tambahan melalui FPX.

**Portal tidak menawarkan khidmat pengeluaran atau pindahan keluar.

 

Macam mana nak daftar?

Saya bahagikan proses pendaftaran sehingga lengkap kepada 5 Proses, iaitu

Proses A: Kemaskini akaun

Proses B: Daftar portal MyASNB

Proses C: Log Masuk Kali Pertama

Proses D: Pengesahan Email

Proses E: Nagivasi Portal

 

Kenapa banyak sangat proses?

Kebanyakan web/blog hanya jelaskan sehinggga proses C. Saya akan bagitahu sehingga habis. Dalam promo pun tulis “Langkah Mudah”, tapi teknikal sangat. Ini untuk menjamin keselamatan pelabur. Setiap langkah penting akan memerlukan no TAC melalui SMS.

Jom kita mulakan.

Proses A : Kemaskini akaun

Benda yang diperlukan:

  1.  MyKad dan 2 salinan
  2.  Buku akaun

Langkah-langkahnya:

A1- Pergi ke mana-mana cawangan/ejen PNB. Saya pergi ke Maybank.

A2- Beritahu petugas, anda ingin daftar Portal MyASNB.

A3- Petugas akan bagi borang kemaskini akaun. Penting untuk kemas kini nombor telefon bimbit untuk penghantaran nombor TAC kelak.

A4- Anda akan dapat nombor akaun baharu 12 digit.

A5- Selesai

Proses B : Daftar portal MyASNB

Benda yang diperlukan:

Keep Reading

Tip Temu Duga Kemasukan Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan

Tip Temu Duga Kemasukan Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP)

Minggu ini berlangsungnya sesi temu duga utk kemasukan program ISMP di UPSI untuk ambilan September. Biasanya ada satu lagi sesi untuk Ambilan Februari, tapi biasanya jumlah penawaran tidak besar.

Kadangkala kami temu duga semua calon ISMP secara berpusat tak kira dari IPTA mana sekalipun.

Alhamdulillah, saya diamanahkan sebagai panel beberapa kali.
💦Jadi, saya ‘bocor’kan beberapa tip temu duga.
Tambahan pula, saya penat jawab soalan yang sama berulang2 tentang temu duga ini, harap calon lebih bersedia hendaknya.
✌🏼Bocor tip saja, bukan soalan ya.
Jangan mesej2 belakang 😂

🔅Sesi temu duga dijalankan sekiranya calon telah melepasi

1. kelayakan akademik** minimum untuk sesuatu program yang dipohon

2. kelayakan ujian MEdSI (Malaysian Educator Selection Inventory) iaitu ujian berkomputer mengandungi soalan aneka pilihan yang menguji ciri2 pendidik pada diri calon. (Kadangkala MEdSI dijalankan serentak pada hari sesi temu duga). Walaupun anda hebat akademik, kadangkala anda tidak mempunyai ciri pendidik yang dikehendaki menyebabkan anda gagal melepasi ujian ini.

**kelayakan akademik ialah gabungan prestasi keputusan diploma/stpm/matrikulasi/asasi/stam/prauniversiti DAN matapelajaran berkaitan program dipohon pada peringkat spm. Jadi SPM memang penting!

Keep Reading

Invention vs Innovation

Menurut PRPM:

Invention = reka cipta

Innovation = inovasi/Pembaharuan

Baru-baru saya sempat hadir taklimat pegawai dari MyIPO, iaitu Perbadanan Harta Intelek Malaysia yang mengurus hal ehwal Harta Intelek seperti paten, copyright, cap dagang dan sbg.

Seorang peserta bertanyakan perbezaan invention dan innovation.

Menurut beliau, invention ialah penyelesaian teknologi, manakala innovation tiada dalam akta paten.

Contoh invention ialah straw penyedut minuman yang boleh bengkok.
Straw tersebut menyelesaikan masalah minum bagi kanak-kanak dan mengelakkan tumpah.

Kasut tari arwah Michel Jackson yang membolehkan beliau menyondong ke depan tanpa jatuh juga merupakan satu invention dan telah pun dipatenkan di AS.

Jadi, sesuatu yang menyelesaikan masalah teknologi boleh dipatenkan.

Tukar Pad Brek Exora

Lepas waktu kerja terus pergi ke kedai tayar.

Exora berbunyi tayar belakang bila membrek.

Saya jangka pad brek sudah haus.

20160204 pad brek

Sejak beli Feb 2012 tak pernah bertukar.

Yang depan pernah ditukar tahun 2014.

Minggu lepas mekanik kedai yang sama sudah pandu uji, tiada bunyi dan pad nampak ok katanya.

Baliklah sebab katanya tiada apa-apa.

Kemudian, makin lama makin kuat bunyi geselnya. Keep Reading

kod QR

Apa itu QR code?

20160101 Contact

Mungkin anda pernah melihat corak empat segi seperti di atas di mana-mana produk atau penerbitan.

Kod seperti ini ialah kod QR atau Quick Response code (kod Respons Pantas) yang mengandungi maklumat berkenaan sesuatu produk.

Di Jepun, kod ini sangat popular dan berguna untuk pengguna melayari web kerana ia mengandungi url sesuatu web produk.
Jadi, pengguna tak perlu taip url web, hanya imbas kod dengan telefon pintar dan laman web akan terpapar.

Bagaimana untuk imbas kod tersebut? Keep Reading