Mahasiswa Sayang…Menyimpanlah!

MAHASISWA SAYANG.. MENYIMPANLAH!

Pagi2 ni fikiran aku ligat berfikir. Beberapa kali aku terlibat dengan pengambilan pelajar kemasukan khas di IPT tempat aku bertugas. Sedia maklum, kemasukan masuk ke program tertentu seperti Ijazah Sarjana dalam bidang Pendidikan, Sains Sukan & Seni Muzik/Persembahan di Malaysia memerlukan calon ditemuduga di IPT berkenaan atau lokasi yang ditetapkan. Apabila ada kemasukan khas oleh mana-mana IPT, biasanya hebahan dan prosesnya amat pantas. Jadi calon pelajar mesti rebut peluang keemasan ini.

Calon-calon biasanya adalah lepasan Diploma, Matrikulasi & STPM. Masalah timbul bila pelajar yang tinggal jauh dari pusat temuduga tidak dapat hadir kerana faktor kos pengangkutan dan memohon diadakan pusat temuduga khas di tempat mereka. Mahasiswa sayang, jika ko fikirkan kos ko, fikirkan pula kos ditanggung IPT pula. Itulah kos pelaburan wajib fikirkan. Belum kompem jadi student dah demand macam2. Pigidah!

Kalau ko mengharap duit mak bapak, ketahuilah mak bapak anda bersusah payah nak sediakan semua tu. Walaupun nampak ‘cool’, mereka sembunyikan kesusahan untuk ko, anak bertuah!.

Aku nasihatkan Mahasiswa2 sayang semua menyimpan, sebab:

#1 PELUANG KEEMASAN TAK DATANG SELALU
Waktu sedang memegang status mahasiswa, menyimpanlah. Lepas tamat diploma, atau ijazah mungkin berminat untuk sambung pelajaran lebih tinggi. Normal waktu belajar, anda rasa serik nak belajar lagi. Tapi percayalah, bila hari terakhir anda menduduki peperiksaan akhir di semester akhir, membuaklah keinginan “aku nak sambung belajar lagi”. Nak mohon sambung belajar perlukan duit dik. Yuran untuk sambung pengajian kena sediakan. PTPTN kalau mohon lambat masuknya. Entah-entah akan datang takde sudah. Kalau program yang dimohon perlukan anda datang temuduga, duit tambang sudah siap2. Merengek-rengek minta IPT datang jemput anda di rumah, takde maknanya. Ada IPT yang buka kemasukan khas untuk bekas penuntut mereka. Kalau ko sudah bersedia dari segi kewangan, tiada masalah untuk terus masuk memenuhi kriteria program.

#2 PRAKTIKAL
Program tu mungkin wajibkan ko jalani praktikal di semester-semester akhir. Ko kena cari rumah sendiri dekat dengan tempat praktikal. Makan minum kat luar tu biasanya mahal dari kafe di IPT. Menyimpan dari sekarang, masa itu pasti tiba. PASTI!

#3 KONVOKESYEN GLEMER
Selepas menuntut ilmu dengan penuh bergaya sebagai mahasiswa, majlis konvokesyen pastilah ditunggu-tunggu. Sewa jubah, sewa rumah, pengangkutan, kos huha huha, baju tempah semua anda kena rancang sejak sebelum bergraduat lagi. Semua duit duit duit! Bayangkan takde duit, tak glemerlah sambutan konvokesyen ko bersama famili tercinta. Meloponglah ko kawan2 ko berpokok2 bunga dengan teddy bear bapak bear nenek bear dia beli utk photoshooting..ko ado?

#4 JOB HUNTING
Bila dah graduate, nak buat apa? Tunggu tawaran kerja datang rumah? Takdelah dik. Sekarang ni budak dapat First Class bersepah-sepah kat luar tu. Ko 1st Class ke?. Sedar diri sikit. Pergi keluar, cari kerja. Hantar resume. Pergi temuduga. Kos semua-semua sapa tanggung? Duit duit duit! Ko simpan duit dulu untuk nak cari duit akan datang. Kau xde duit ko nak hutang ngan mak pak? Pakwe?
Aku paling bengang bila interbiu calon2, “lepas graduate awak buat apa?’-“saya tunggu tawaran belajar”, “awak grad bulan 9, sekarang bulan 1..xde buat bende lain?”, “saya duk rumah je tunggu sambung belajar”. Kepala hotak ko! Kalau result power xpelah.. pegilah buat apa2..upgrade diri..Giat MARA pun offer course masak ke jahit ke bengkel kereta..percuma pulak tu. choy!

#5 KAHWIN
Dah menggatal2 masa belajo dulu, tiba masa nak jadi raja-permaisuri sehari. Eh..xkan la ala-ala kadar je kan. Aha! kita request pihak laki hantaran RM30k. Maklumlah, bekas mahasiswa kan. Ilmu tinggi. Yang laki pening kepala. PTPTN pun tak mula bayar. Kerja pun baru je mula. Ayo! Xpe..cool..cool…pi bank buat loan. Bertambah la hutang ko dik. Eh! Honeymoon mestilah oversea. Lombok ke Bali ke jadilah. Bila cek, ko dah kena blacklist tak boleh ke luar negara. Mula-mula sayam-sayam dah jadi masam-masam muka. Keluarga mula tak happy. Ha…nampak? Kesan domino… menyimpanlah sayang2 semua..

#6 HIDUP MATI
Manusia pasti temui ajalnya. Sebelum ini mudahnya kita meminta mak bapa kita duit. Tiba-tiba antara mereka pergi dulu tatkala sedang kita menikmati kehidupan kemahasiswaan. Mohon tangguh semester? Berhenti pengajian? Banyak kes aku dah jumpa. beringatlah sayang2.. Mungkin anda sendiri ditimpa musibah? Accident, koma, masuk hospital. Duit semua tu..

Ada bajet balik kampung, ko simpanlah..duk je kolej studi sampai muntah. Duit tu nanti kumpul-kumpul boleh gunakan di masa depan. Ko call makbapak ko bagitau “Baby akan belajar sungguh2, baby nak kasi makayah bangga dengan baby, relakan baby berkorban cuti utk gemilang di puncak pentas konvo”. Mesti makpak ko terharu, kalau sesekali ko balik mesti diorang treat ko kaw2 sbb jarang balik kan..very the special gitew..

Tolonglah adik2 mahasiswa sayang. Tahanlah nafsumu. Berstatus mahasiswa bukan utk ber’glemer’. Sediakan dirimu di alam kerjaya dan kehidupan sebenar yang mencabar diluar sana. Semua perlukan duit sayang…kalau ko tak pandai berniaga waktu menuntut atau ko malas nak buat part time, ko menyimpanlah..itu yang paling senang.. kecuali ko mengurat pakwe/makwe kaya, ko sedut harta dia..tapi hati2lah adalah benda nanti dia sedut ko balik…

Makin ramai mufllis sebelum umur 30thn. Ko tahu kalau diisytihar muflis apa akibatnya? Ko xleh keje gomen. Ko xleh buat loan bank utk beli kereta idama, rumah idaman, ko nak pinjam personal loan utk kahwin ala princess-prince pun x boleh.. pergi oversea pun x boleh..ha!

#MAHASISWASAYANGMENYIMPANLAH

kadri.my 24/1/17 Tg Malim, Perak Aman Jaya

218 total views, 2 views today

Entri berkaitan

Kongsikan..Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Pin on Pinterest0Print this page

Leave a Reply