Kolam Air Panas Hulu Tamu

Alhamdulillah dapat merasai Sabtu yang tenang tanpa tugasan outstation.

Hari ini ke Batang Kali, Selangor belikan anak-anak basikal.  Eleh, macam kat Tg Malim tak jual basikal. Ada, cumanya nak mamam Marry Brown sekali kat situ. Kekeke.

Berkunjung ke Kolam Air Panas Hulu Tamu.

Rasanya dah hampir setahun tak ke sini.

Paling terakhir kawasan dalam ubahsuai, tak cantik, mata air cenonet je keluar dengan sepah-sepahnya.

Tapi sekarang dah cantik! Best!

pemandangan damai
ada kawasan berbumbung untuk lepak-lepak

Asalnya datang nak celup-celup kaki, sekali ha kenit-kenit semua tada tahan sama itu air, terjun semua. Baju tukar dah la tak bawa, sudahnya masing-masing bogel lencun dalam kereta.

seronok betul budak-budak jumpa air
siap ada pancur air untuk bersihkan diri selepas berendam

Ada tiga bahagian panas airnya.

erkkkkkk.. angin kasi keluar

Lepas rendam pijak-pijak batu refleksologi memang terbaiklah.

Angin menderu-deru keluar badan. Sedawa erk erk.. Best2

Lain kali datang nak berendam terus dalam kolam panas tu.

punca air panas. jangan masukkan kaki dan rendam telur dalam ni ya

Kawasan terjaga, semoga berterusan terjaga.

Airnya bersih, lumut takde lagi sebab baru kot. Tapi janganlah minum takut unsur-unsur kimia yang kita tak tahu. Kalau air COWAY lain la cerita. Reverse osmosis, zero mikroorganisma selamat diminum. Siap dispenser panas, sejuk dan normal. Berminat? Meh klik sini 

Masa kami datang ada pengunjung celaka tinggalkan sampah makanan kat meja wakaf. Padahal lima langkah je dengan tong sampah. Banyak pula tu tong sampah, bukan nya takde. Memang celaka! Harap kita semua sama-sama jaga kebersihan tempat ini. 

Sudahlah masuk percuma, buat sampah pulak, bahlol!

parkir yang aman, kolamnya belakang parkir ini sahaja

Cuma parking berbayar RM1 sahaja.

Bagaimana nak ke sini?

kalau ke genting dari rawang atau kuala kubu memang nampak papan tanda ini

Terletak 6 km dari Bandar Baru Batang Kali arah ke Ulu Rening. 

kami terlepas simpang sebab papan tanda terselindung belakang iklan kolam pancing.
pak guard sini

Keseluruhannya tempat ini best sebab percuma dan bersih. Boleh mandi manda dan berendam. Lain kali datang kena siapkan baju persalinan. Tapi tak perasan ada bilik air atau tidak. Kena pertimbangkan kot-kot nak ak ak.

Sebelah kolam air ini ada kem rimba, tempat latihan mungkin boleh tumpang kalau emergency sangat.

1,040 total views, 3 views today

Entri berkaitan

Kongsikan..Share on Facebook17Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Pin on Pinterest0Print this page

Leave a Reply