Sungai Inki, Kalumpang, Selangor.

Cuti 1 Mei semalam kami sekeluarga bermandi manda di Sungai Inki, Kalumpang, Selangor.
Walaupun sudah 2 tahun tinggal di Kalumpang, tetapi kami tidak pernah pun ke sini.
Padahal 15 minit dengan kereta sahaja sudah sampai.

Di mana Sungai Inki?
Dari tol Tg Malim, silalah ke arah Kuala Kubu Bharu atau Rawang. Jangan pula ke Ipoh ya!
Dalam 7 km, akan sampai ke pekan Kalumpang.
Bila nampak jejantas, ke depan sedikit ada Kg Pasir Putih dan Klinik Desa Kalumpang.
Ada papan tanda coklat bertulisan putih “Kawasan Perkelahan Sungai Inki”
Kemudian ikut papan tanda ke Kalumpang Resort and Training Centre (KRTC).
Bila dah sampai pintu gerbang resort, terus lagi masuk ke depan melalui jalan yg tak berapa elok, berlopak-lopak kira-kira 300 m dari KRTC tu memang nampak ada kawasan awam untuk perkelahan.
Tempat parking dia tak berapa rata.
Ada wakaf berbumbung sesuai utk berkelah dan barbekiu.

Yang saya tak suka ialah kebersihan kawan sekitar. Jika anda bawa bekal perkelahan, silalah bawa pulang sampai sekali. Kalau pun PEMALAS nak bawa sampah pulang, kumpulkanlah di tong sampah yang disediakan. Memang bongok betul org yang buang sampah merata. Mandi nak free dan cantik, tapi kesedaran sivik tarak.

Kalau yang inginkan kebersihan, boleh masuk ke Kalumpang resort yang memang dijaga rapi. Tetapi setiap orang dikenakan bayaran RM10 yer. Jadi pilihlah yang percuma, parkir percuma dan persekitaran bersampah sarap ATAU bayar RM10, parkir yang lebih baik dan kebersihan terjamin.

Kami mandi pukul 8:30 pagi memang tak ramai. Air pun seeeeejuuuk. Bila kami balik 9:15 pagi, bersusun-susun kereta masuk.

Walaubagaimana pun, kami lebih suka kawasan perkelahan kolam air panas Kerling (dalam 10 km dari Kalumpang) sebab kawasannya lebih rata dan parkir yg lebih luas sesuai untuk anak kami yang masih kecil. Sungai Inki ini banyak jeram dan tak sesuai untuk beranak kecil.

604 total views, 2 views today

Entri berkaitan

Kongsikan..Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Pin on Pinterest0Print this page

Leave a Reply