Persidangan / Seminar / Kursus di Jepun

Akhir-akhir ini saya kerap ditanya berkenaan prosedur ke Jepun untuk tujuan persidangan, seminar, kursus dan apa jua yang berkaitan latihan.

Untuk apa jua aktiviti termasuklah melancong atau melawat anak bagi rakyat Malaysia ke Jepun memerlukan visa.

Visa ini pula ada pelbagai jenis bergantung kepada tujuan anda.

Untuk tujuan perniagaan/ seminar/ persidangan dan setara boleh rujuk pautan berikut –> http://www.my.emb-japan.go.jp/English/visit.html#A

Syarat berubah dari masa ke sama, dulu lain sekarang lain, jadi usahlah samakan prosedur dulu dan sekarang.

Saya ada maklumat tambahan yang mungkin relevan tentang permohonan visa bagi tujuan di atas pada masa entri ditulis:
1)  Permohonan tidak memerlukan confirmed flight ticket. Cukup hanya menulis borang itinerary yang lengkap, dari mula anda mendarat hingga berlepas pulang. Jadi bolehlah mohon visa dahulu baru beli tiket.
2) Permohonan mengikut kawasan. Jika alamat kediaman anda di zon utara, permohonan ialah di konsulat Jepun Pulau Pinang. Permohonan anda mungkin ditolak sekiranya anda memohono di pejabat konsulat yang bukan dari zon anda.

Please check your nearest office. Application has to be submitted to the office which covers your current residential area
(Not a passport issued area)

Embassy of Japan in Malaysia (Kuala Lumpur)
Cover Area: Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan, Malacca, Pahang
Consulate-General of Japan (Penang)
Cover Area: Penang, Kedah, Perlis, Perak, Kelantan, Trengganu
Consular Office of Japan (Kota Kinabalu)
Cover Area: Sabah, Sarawak, Labuan
Consular Office of Japan (Johor Bahru)
Cover Area: Johor

 3) Wakil boleh memohon bagi pihak anda. Contohnya kawan, saudara mara atau ejen dengan syarat semua dokumen telah tersedia.
4) Visa siap dalam masa 3 hari, contoh hantar Isnin siap Rabu.
5) Bagi yang bekerja, sertakan surat pengesahan bekerja dari majikan.
6) Bagi menyokong financial statement, anda boleh buat gabungan salinan penyata ASB, TH atau sebarang saham, lalu disahkan oleh institusi yang mengeluarkan penyata tersebut. Sekurang-kurangnya jumlah RM10,000 mesti dibuktikan adalah dalam pegangan simpanan anda.
7) Dapatkan dan lampirkan surat pelawaan rasmi dari pihak atau penganjur di Jepun.
8) Ambil perhatian bahawa latihan atau kursus melebihi 90 hari memerlukan permohonan Certificate of Eligibility (COE) yang diuruskan oleh pihak penganjur. Namun terdapat juga jenis latihan/kursus yang memerlukan anda memohon COE menggantikan visa.
9) Apa jua kes anda, jika ada persoalan silalah berhubung kepada pejabat konsulat/kedutaan zon anda. insyaAllah mereka sedia membantu.

おたのしみ! 

Pautan berkaitan –> http://kadoridesuyo.blogspot.com/2011/01/prosedur-ke-jepun.html

319 total views, 1 views today

Entri berkaitan

Kongsikan..Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Pin on Pinterest0Print this page

Leave a Reply