Pengantaramukaan Komputer


1) Semester ini saya dipertanggungjawabkan untuk mengajar kursus Computer Interfacing In Physics kepada pelajar Sarjana Pendidikan Fizik.
2) Pada awalnya saya merancang untuk mengajar teknik mengantaramuka melalui Printer Port menggunakan BASIC.
3) Masalah 1: Tetapi komputer sekarang tidak lagi mempunyai Printer Port, tetapi dilengkapi oleh USB. Printer Port menggunakan prinsip komunikasi selari manakala USB menggunakan prinsip komunikasi siri. Untuk menjadikan kursus ini relevan dan mengikuti kehendak semasa, saya mesti pilih USB. Tetapi saya tidak pernah ada pengalaman mengantaramukakan USB dengan litar. Haiya!
4) Masalah 2: Walaupun BASIC sangat mudah, tetapi hasilnya tidak cantik. Jadi saya pilih Visual Basic (VB). Versi terkini ialah Visual Basic Express 2010 (VBE 2010). Kali terakhir saya menggunakan VB ialah pada tahun 2002, iaitu versi VB 6.0. Apa yang saya dapati, sintaks dan persekitaran VBE2010 sudah berbeza berbanding VB 6.0. Haiya!
5) Masalah 3: Kebanyakan pelajar ialah guru sekolah menengah yang tiada asas pengaturcaraan dan elektronik yang kukuh, ataupun telah lama meninggalkannya di pengajian Sarjana Muda. Sangatlah sukar dan mencabar untuk mengajar 3 komponen (pengaturcaraan, elektronik dan pengantaramukaan) dalam masa 14 minggu kali 3 jam kuliah kepada kelompok ini. Haiya!
6) Jadi saya mengambil keputusan agar kelas ini dijalankan dengan project-based learning. Dengan bantuan Azrul (pelajar Sarjana Prof Rosly), kami buat satu kit penderia suhu. Pelajar-pelajar ini diberi setiap kit untuk dipasang litar elektroniknya, dan contoh pengaturcaraan diberi. Mereka akan belajar melalui proses pembinaan kit tersebut.
7) InsyaAllah mereka memperolehi ilmu yang bermanfaat dari kursus ini dalam kerjaya mereka.

302 total views, 1 views today

Entri berkaitan

Kongsikan..Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Pin on Pinterest0Print this page

Leave a Reply