Tepati masa

Sebentar tadi saya ikut Sasaki-sensei berjumpa dengan Sueoka-sensei. Temujanji pukul 3 ptg. Kami sampai pejabat Sueoka-sensei 2.55 ptg. Sasaki-sensei kata lagi 5 minit. Dia ajak saya berborak sekejap di ruang legar. Tepat 3 petang, dia ajak bergegas ke pejabat Sueoka-sensei.

2 tahun yang lalu, saya keluar dari rumah lama ke rumah baru. Janji pukul 10 pagi dengan tuan rumah. Tapi saya memang selalu siap awal. Dari 9.30 pagi tunggu. Risau juga kalau tuan rumah tak tepati masa. Tepat 10 pagi, loceng pintu berbunyi. Tuan rumah sampai.

Di Jepun, 10 minit sebelum pasaraya tutup, akan berkumandang lagu sayorana. Tepat waktu tutup, berdesup pintu pagar, suis elektrik ditutup.

Mesin ATM pula bila tepat waktunya, bunyi siren berbunyi, lalu tingkap automatik ditutup.
Keretapi tepat pada waktunya, tambah tolak 1 minit.
(Teringat semasa di Jerman, saya suka naik keretapi. Lepas itu bertukar keretapi, berlari2 mengejar masa. Jadualnya sangat tepat. Saya, terbaca seluruh stesen keretapi di Jerman di serentakkan dengan jam atomik. Memang jitu!)
Bas juga patuh jadual, biasanya lewat 2,3 minit.

Pergi ke Masjid, khutbah dijadualkan 12.15 tgh, 12.25 tgh pun belum tentu bermula.
Tamatnya kadangkala melebihi pukul 1 petang, lebih dari waktu rehat pejabat. Pengisiannya, “kita mesti menunjukkan sikap mulia orang Islam kepada orang Jepun”. Apa ke hey??

444 total views, 1 views today

Entri berkaitan

Kongsikan..Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Pin on Pinterest0Print this page

Leave a Reply